Förbundskaptenen den 17 maj 2022


Den 17 maj 2022 hade Affärsnätverket årets första träff. Denna gång huserade vi på Hahrska Palatzet där vi fick träffa två ledande profiler från Svenska Fotbollförbundet: Håkan Sjöstrand och förbundskaptenen för svenska herrlandslaget Janne Andersson.

Janne A

Håkan Sjöstrand som är generalsekreterare i SvFF och västeråsare med förflutet i Skiljebo inledde lite allmänt om just Svenska Fotbollförbundet och berättade även om rekryteringen av Janne Anderson som ny förbundskapten. Det är ju alltid lite känsligt och man ville undvika att något läckte ut i förtid, så den sista förhandlingen och handslaget med Janne skedde på en parkeringsplats i Katrineholm. 

Sedan tog Janne Andersson över och höll ett intressant anförande om sin ledarfilosofi och syn på Sverige som fotbollsnation. Utgångsläget är givet – Sverige är ett litet land med begränsade resurser, hur ska vi kunna matcha de stora länderna med stjärnspelare på varje position i internationella turneringar? 

Svaret på det är att lyfta fram det Sverige brukar vara bra på: att arbeta som ett lag. Fotboll är ett komplicerat lagspel där spelarna har olika roller. Och det gäller inte bara spelarna, alla i truppen från läkare och materialare till målvakt och målgörare, alla har sina roller och ska fungera tillsammans så bra som möjligt för att bli ett vinnande lag. De stora nationerna med internationella superstjärnor kan besegras med starka laginsatser och motiverade och disciplinerade lagspelare. Att vara förbundskapten innebär att sätta ihop individer från olika håll i världen till ett lag, ett landslag som inte har så väldigt mycket tid tillsammans, och där många får delvis nya roller, men som ändå ska fungera på bästa sätt. Ett inte helt enkelt arbete.  

Janne bjöd också på sig själv, och berättade bland annat hur tävlingsinriktad han är. – Vi tycker om att spela olika spel i familjen, eller jag kanske ska säga att jag tycker om att spela och jag vägrar att förlora. Mina barn har haft det tufft, och det kommer barnbarnen också att få.  

Deltagare

Johan Söderberg, ABB

Gunnar Larsson, Ridsportförbundet

Birger Jonsson, Kopparkliniken

Marie och Per Björkholm, Seniorproffsen

Marika och Stig Strömgren, Seniorproffsen

Dorrit och Mikael Ambjörn

Glenn Braun, Mälarenergi

Birgitta och Mats Lindblad, Kadesjös

Håkan Kadesjö

Marita Lyckstedt med flera, Adsum

Kjell Jansson, Vestmannalast

X och y VFF

Helena Andersson och Jesper Lejdström, Västerås Revision

Janne Andersson,

Vicki Skure

Lars o Marie Forslund, LF Invest

Marie Lagerbäck, Swedbank

Anton Olsson

Janne Anderson och Håkan Sjöstrand, SvFF