Nystart igen 2021


Jonathan Hedström

Den 7 oktober 2021 gästades Residens Mälarens Affärsnätverk av entreprenören Engin Kartal och f d hockeyspelaren Jonathan Hedström Ambjörn.

Först ut var Engin Kartal som berättade om sitt nya företag SwedVault. Bankerna avvecklar sin bankfacksverksamhet men behovet av säker förvaring av värdesaker och viktiga dokument består. Så Engin Kartal startade en bankfackverksamhet och övertog Handelsbankens gamla bankfack på Vasagatan. Intressant för många som inte vill förvara dyrbarheter i sitt hem. 

Sedan var det dags för Jonathan Hedström Ambjörn.

Han berättade om sin ishockey-karriär från det han började som pojkspelare i Boliden till proffslivet i klubbar i Sverige, USA, Finland, Ryssland. Budskapet var att mycket var roligt och spännande, men också att framgångarna i hans karriär hade ett högt pris. Jonathan mådde dåligt psykiskt under nästan hela sin karriär, och utvecklade en ätstörning som även gav kroppen stryk. Miljön/kulturen var tuff i många klubbar, och ledarskapet kunde vara närmast brutalt med pennalism, vuxenmobbing och bestraffningar. När coachen tyckte Jonathan var tjock vid en invägning fick han som straff att åka runt rinken vansinnigt många gånger. Och på natten straffade Jonathan sig själv genom att sticka ut och cykla i mörkret i timmar… Det var inte bara Jonathan som mådde dåligt, missbruk av olika slag förekom bland spelare, men ingen vågade prata om det. Först när Jonathan slutade som spelare sökte han och fick hjälp. Flera gånger skapade Jonathans berättelse en knäpp-tystnad bland en tagen publik.  

                      Idag åker Jonathan runt och berättar om detta bland ungdomar och klubbar för att bryta gamla mönster och vanor. Har det blivit bättre? – Jo, delvis. Många tränare av den äldre skolan är borta, men det finns fortfarande mycket att göra för att få en bättre miljö för idrottande ungdomar. Hetsen bland föräldrar har blivit värre än tidigare, där man vill specialisera och välja ut spelare i barnåldern. Vissa klubbar tycker det är bra att jag kommer, andra gillar inte det de får höra. 

Deltog den 7 oktober 2021 gjorde, förutom föreläsarna:

Affärsnätverket
Grundarna av Affärsnätverket Anton Olsson, Marie Björkholm och Birger Jonsson tillsammans med Jonathan Hedström Ambjörn på Residens Mälaren den 7 oktober 2021. Och ja, Jonathan har även spelat för Djurgården.

Marie Lagerbäck, Swedbank

Birger Jonsson, Kopparkliniken

Marie Björkholm, Per Björkholm, Tim Pettersson SeniorProffsen

Anton Olsson, Trollspöet

Lars och Marie Forslund, LF Invest

Helena Andersson, Jens Lejdström, Västerås Revision

Marita Lyckstedt, Tina Rörbrink och Johanna Backman, Adsum

Tomas Karlsson, Västmanlands Fotbollsförbund

Pernilla Bulldra, Västerås Tidning

Dorrit, Mikael, Helena Ambjörn