Nystart 24 september 2020


Efter ett långt uppehåll på grund av coronapandemin kickade Residens Mälarens Affärsnätverk igång igen den 24 september. Mötet hölls inne på Ankaruddens restaurang. Kommunalrådet Monica Stolpe-Nordin hade fått förhinder men skickade Tomas Persson, tf direktör på Stadsbyggnadsförvaltningen Västerås stad som ersättare.

Entreprenören Lars Forslund gjorde en resumé över hur Västerås utvecklats de sista 30 åren. I slutet på 1980-talet var det var en byggboom som kulminerade med bostadsmässan Bo90 i Västerås 1990, och efter det stannade byggandet av. Lars Forslunds poäng var att tidigare har det varit storföretagen som tillsammans med kommunen varit drivande i Västerås utveckling, men efter Bo90 har det snarare varit olika entreprenörer som format stora delar av Västerås. För Erikslund har faktiskt grundaren av Jula spelat en stor roll, och verkligen bidragit till att Västerås utvecklats till en viktig handelsstad med ett högt handelsindex. Bostadsbyggande på Östra Hamnen, Lillåudden, Öster Mälarstrand har flyttat staden närmare Mälaren och gjort Västerås till en sjönära Mälarstad.

Inhopparen Tomas Persson från stadsbyggnadsförvaltningen berättade att staden fortsätter att växa och att det finns en stor efterfrågan på bostäder inte bara vid Mälaren utan också en bit ut som t ex i och runt Barkarö. Sätra söder om Norrleden ut mot Erikslund kommer också med all säkerhet bli ett populärt område när det börjar bebyggas. Tomas Persson argumenterade heller inte emot entreprenören Lars Forslund utan framhöll samverkan mellan många olika aktörer som ett nyckelbegrepp för Västerås framtida utveckling.

Deltagare:

Håkan Kadesjö, Kadesjös ingenjörsbyrå

Lars och Marie Forslund, LF Invest

Marie Lagerbäck, Swedbank

Helena Andersson och Mats Vestlund, BDO

Marita Lyckstedt och Sara Söderqvist, Adsum

Per och Marie Björkholm, SeniorProffsen

Birger Jonsson, Kopparkliniken

Dorrit Ambjörn, A-Brodyr

Anton Olsson och Mats Engström, Aros Bygg

Tommy Schiller, Öbergs färg

Kjell Jansson, Aros Frakt och Vestmannalast

Tomas Persson, Västerås stad