Träff Real Heart 18 maj 2016


Denna dag var egentligen avsatt för VSKs Johan Mjällby, men då han fick förhinder lyckades vi på kort varsel hitta en ersättare i Azad Najar, överläkare och grundare av Real Heart. Azad höll en mycket intressant dragning om sitt konstgjorda hjärta som han arbetat med i 16 år och nu är uppe i prototyp nummer 10.

I Sverige lider närmare 250.000 människor av hjärtsvikt. Bara 50 % som fått diagnosen lever längre än 5 år… Många är gamla men det finns också många unga människor vars hjärta inte orkar med. Dessa människor är beroende av hjärtdonatorer men behovet är mycket större än utbudet. Det är här det konstgjorda hjärtat kommer in, det kan rädda och förändra livet för många hjärtsjuka.

Som den vetenskapsman han är har Azad gått noggrant och vetenskapligt tillväga när han tagit fram och testat sina prototyper. Varje ny prototyp är en utveckling av de tidigare, och de senaste prototyperna har man operera in på nedsövda grisar för att kolla funktionen.

Real Heart föreläser på Residens Mälaren

Azad Najar på Affärsnätverk Residens Mälaren

Real Heart hjärtat är det enda konstgjorda hjärtat som följer det biologiska hjärtats princip med två kammare, två förmak och har samma flöde, tryck och styrning. Om utvecklingsplanerna kan fortsätta (en riktad emission pågår nu för mer finansiering – tips för den som vill investera!) så ska kliniska studier inledas 2017, dvs ett Real Heart hjärta ska opereras in på människa nästa år. Fantastiskt med ett västeråsföretag som lyckas med det!

 

Deltog gjorde bl a:

Birger Jonsson, Kopparkliniken

Anton Olsson, Aros Bygg & Förvaltning

Marie Björkholm, SeniorProffsen

Susanne Hedman, EA Gruppen

Håkan Kadesjö, Kadesjös

Kjell Jansson, Aros Fjärrgods

Per Björkholm, SeniorProffsen/väl valda ord

Johan Lundqvist, LF Invest

Lars Forslund, LF Invest

Marie Forslund, LF Invest

Helena Andersson, BDO

Mats Vestlund, BDO

Anna Belinki, Aros Bygg & Förvaltning

Mats Hirschman, HSB